пʼятницю, 6 вересня 2013 р.

«ЗЕМЛЯ НЕ КУЛЯ, А КАВ'ЯРНИЙ СТОЛИК». Історія кави в Японії.

Японія традиційно вважається чайною країною, і так дійсно було тисячу років. Майже усю свою історію, до середини XIX ст., країна висхідного сонця дотримувалася політики строгої ізоляції від навколишнього світу: іноземці на острови здебільшого не допускались, а самим японцям вистачало справ і на своїй землі. Аж поки не сталася «Реставрація Мейдзі».



Після падіння сьогунату Токугава у 1868 році, відбувся злам традиційної самурайської філософії управління, і уся влада в країні зосередилась у руках імператора. До влади прийшов амбіціозний правитель Мацухіто, який узяв курс на тотальне оновлення країни і припинення політики ізоляції. За двадцять років його правління, унаслідок радикальних реформ, що й дістали назву «Реставрація Мейдзі», Японія перетворилась з відсталої аграрної країни на суперрозвинену технологічну державу, впроваджуючи у всіх сферах життя передовий європейський досвід.

Разом з модою на усе європейське, у Японію звісно ж прийшла й тогочасна королева напоїв - кава. У 1881 році у Токіо відкрилась перша кав'ярня, що своїм інтер'єром і характером цілком копіювала європейські, а особливо - французькі кав'ярні. Згодом різноманітними кавовими закладами покрилась уся країна, і належне напою віддали не тільки жителі міст, а й селяни, що стали готувати її просто вдома.



На сьогодні Японія - третій найбільший кавовий імпортер у світі. Причому японці віддають перевагу саме елітним сортам кави: так, країна скуповує 90% усього врожаю Ямайки Блю Маунтін, яка є у японців культовим сортом. При цьому японські інвестори активно вкладають гроші у кавові плантація по всьому світу, часто викупають їх і займаються технологією вирощування особисто, з притаманною їм азіатською педантичністю.

Еспрессо у країні особливою популярністю не користується, натомість значна кількість японців полюбляють готувати каву вдома, причому самостійно обсмажуючи зелені зерна на кухонній плиті. Під час перебування у місті, на роботі, японці найчастіше користуються кавовими автоматами, які тут можна зустріти буквально на кожному кроці.



У кав'ярнях же кава доволі дорога. По-перше - через прихильність до елітних сортів кави, по-друге - через незвичну для європейця систему розрахунків, коли відвідувач платить не лише за сам напій або страву, але й за своє місце за столиком. Втім, японські кав'ярні постійно заповнені, бо пити каву - це передусім показник статусу, стиль успішного життя.

Окрім того, Японія - єдина країна у світі, що офіційно святкує «День кави», який відзначається 1 жовтня. У цей день затяті кавомани їздять у відомий на всю країну СПА-салон «Юніссан», поблизу міста Хаконе. Цей оздоровчий комплекс відомий своїми кавовими басейнами, у яких відвідувачі можуть плескатись протягом декількох годин, в той час як робітники закладу постійно підливають свіжу каву, що вариться у величезних чанах. Така процедура творить чудеса зі шкірою людини, очищаючи її та надаючи їй тендітної лагідності.



Японці завжди відзначались незвичним поглядом на світ, і одну з чудових світоглядних сентенцій дає нам Харукі Муракамі. Земля - це не куля, пише автор, Земля - це кав'ярний столик. Необхідно відкинути думки про гравітацію та зміну часових поясів. Світ - це просто кавовий столик, створений із купи можливостей. І вибір надається виключно кожному з нас. 

І наостанок додає:

Ранкове сяйво, 
запах кави... 
Нічим не зіпсований ранок.


Немає коментарів:

Дописати коментар